Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα ενυδρεία στο κόσμο!


Image -


Τώρα θα ταξιδεύσουμε σε ακόμα πιο μακρινά νερά, στην
Okinawa της Ιαπωνίας, ένα νησί γνωστό στους φίλους των καταδύσεων για την πλούσια υποβρύχια ζωή του. Εκεί, στους χώρους του καταπράσινου Ocean Expo Park, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο, το Okinawa Churaumi Aquarium, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό την 1η Νοεμβρίου 2002 και μετρά μέχρι σήμερα τον εντυπωσιακό αριθμό των 20.000.000 επισκεπτών!





Για την ονομασία του ενυδρείου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην οποία πάνω από 13.000 Ιάπωνες ανέδειξαν ως επικρατέστερο το όνομα ‘Churaumi’, συνδυασμό των λέξεων ‘Chura’, που στην τοπική διάλεκτο της Okinawa σημαίνει όμορφος ή χαριτωμένος και ‘Umi’, που σημαίνει ωκεανός.

Οι μαγευτικές εικόνες λοιπόν, που χαρίζει ο βυθός της Okinawa, οφείλονται κυρίως στο γιγάντιο, θερμό ‘Μαύρο Ρεύμα’ (Kuroshio στα ιαπωνικά) και στους κοραλλιογενείς υφάλους και την πλούσια θαλάσσια ζωή του νησιού, που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων πλασμάτων, δίνοντας μια αίσθηση μυστηρίου σε αυτά τα νερά. Οι εκθεσιακοί χώροι του ενυδρείου είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέπτες ‘να καταδύονται’ στα βάθη των ωκεανών. Στόχος των δημιουργών του ενυδρείου εξάλλου ήταν να προβάλλουν μέσω των εκθεμάτων την ομορφιά του βυθού της Okinawa, ευαισθητοποιώντας παράλληλα το κοινό σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Image -

Το ενυδρείο έχει συνολική έκταση 19.000 m², 77 δεξαμενές γεμάτες με 10.000 m³ νερό, ενώ εκτείνεται σε 4 επίπεδα. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτηρίου, που αναπτύσσεται κλιμακωτά, η είσοδος βρίσκεται στον τέταρτο όροφο και η έξοδος στο ισόγειο. Ο επισκέπτης περνώντας την είσοδο, έχει θέα τον ωκεανό, ενώ μπορεί να θαυμάσει τις δεξαμενές και τα πλάσματα που φιλοξενούν από ψηλά, παίρνοντας έτσι μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει.

Κατεβαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ξεκινά το ταξίδι στους κοραλλιογενείς υφάλους, όπου σε δύο μεγάλες δεξαμενές φιλοξενούνται εκατοντάδες θαλάσσια όντα. Συγκεκριμένα στην δεξαμενή ‘Coral Sea’, χωρητικότητας 300m3 παρουσιάζονται σχεδόν 70 είδη από τους κοραλλιογενείς υφάλους της θάλασσας της Okinawa. Ένας από τους στόχους των υπεύθυνων είναι να δημιουργηθούν αποικίες στο ενυδρείο, που σταδιακά θα μπορέσουν να εναποτεθούν στον φυσικό τους χώρο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Image -

H δεξαμενή ‘Sea of Tropical Fish’, χωρητικότητας 700m3, εντυπωσιάζει με την πολυχρωμία των τροπικών ψαριών, που εκπροσωπούν περίπου 200 από τα είδη που κατοικούν στα τροπικά νερά. Την παρουσίαση της ζωής στους κοραλλιογενείς υφάλους συμπληρώνει μια μικρή πισίνα αφής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν αστερίες, sea cucumbers και άλλα είδη, ενώ η γνωριμία με αυτούς τους οργανισμούς συνεχίζεται και καθώς κατευθύνεται κάποιος στον επόμενο όροφο, με τα 30 μικρά ενυδρεία της ‘Coral Reef Gallery’ και τα ομοιώματα 8 επικίνδυνων οργανισμών στην αίθουσα ‘Coral Reef World’.

Αμέσως μετά ακολουθεί η πιο εντυπωσιακή δεξαμενή του ενυδρείου, η ονομαζόμενη 'Kuroshio Sea’, που με χωρητικότητα 7500 m3, πλάτος 35 μέτρα, μήκος 27 μέτρα, ύψος 10 μέτρα και πάχος 60 εκατοστά είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Όπως είναι φυσικό, η 'Kuroshio Sea’ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που στέκονται εκστατικοί μπροστά στην εικόνα των τεράστιων φαλαινοκαρχαρίων και των manta rays, που διασχίζουν με ηρεμία τα νερά του ενυδρείου. Τα περίπου 70 είδη που συναντάμε στη συγκεκριμένη δεξαμενή ολοκληρώνουν την εικόνα για την ζωή σε βάθη που δύσκολα θα φτάσουν οι περισσότεροι από εμάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Churaumi είναι ένα από τα ελάχιστα ενυδρεία στον κόσμο που φιλοξενούν φαλαινοκαρχαρίες, ενώ είναι ένα από τα πρώτα που γεννήθηκαν manta rays σε αιχμαλωσία.


Image -

Στο τελευταίο επίπεδο συνεχίζεται η κατάδυση στον ωκεανό, με την παρουσίαση σπάνιων πλασμάτων που ζουν στην Okinawa, σε βάθη που ξεκινούν από τα 200 και φτάνουν τα 1.000 μέτρα. Αυτά τα περίπου 70 σπάνια είδη φιλοξενούνται στην δεξαμενή ‘Deep Sea’. Στο ίδιο επίπεδο η αίσθηση της κατάδυσης εντείνεται με τη δημιουργία ενός γυάλινου ενυδρείου – διαδρόμου, του Aqua Room, που περιβάλει τους επισκέπτες από τρεις πλευρές και επιτρέπει τη θέαση των ενοίκων του ενυδρείου από πολλές, διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Τις απορίες που δημιουργούνται στον επισκέπτη αναλαμβάνει να λύσει το προσωπικο του ενυδρείου, στους χώρους του Aqua Lab. Βέβαια, σε όλα τα επίπεδα υπάρχουν εκθεσιακές ενότητες αφιερωμένες σε διάφορα επιμέρους θέματα, όπως τους φαλαινοκαρχαρίες, τα manta rays, τη ζωή στο βυθό κ.ά., ενώ δεν λείπουν οι διαλέξεις και ξεναγήσεις που βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου ζωής και ανάπτυξης των πλασμάτων που φιλοξενεί το ενυδρείο.


Image -

Το Okinawa Churaumi Aquarium πετυχαίνει όχι μόνο το αυτονόητο, δηλαδή να εντυπωσιάσει με το μέγεθος και την ποικιλία των εκθεμάτων του, αλλά κατορθώνει να δημιουργήσει και σοβαρούς προβληματισμούς: στα βάθη των ωκεανών ζει ένας σαγηνευτικός και μυστήριος κόσμος, που οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην τον γνωρίσουμε ποτέ στο φυσικό του περιβάλλον, είμαστε όμως υπεύθυνοι για τη διατήρηση και την εξέλιξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...